Introductie

Als bedrijf wil je natuurlijk gevonden worden door potentiële klanten die op zoek zijn naar jouw producten of diensten. Maar hoe zorg je ervoor dat je goed gevonden wordt in zoekmachines? Een zoekwoorden-onderzoek (of keyword research) kan daarbij helpen. Door de juiste trefwoorden te gebruiken, vergroot je de kans dat je doelgroep jouw website vindt. In deze blogpost leggen we je uitgebreid uit hoe je een zoekwoorden-onderzoek kunt doen en waar je op moet letten bij het kiezen van de juiste trefwoorden.

Hoe voer je een zoekwoorden-onderzoek uit?

Maak een lijst van potentiële trefwoorden (keywords)

Vraag jezelf af welke trefwoorden je doelgroep ingeeft als ze op zoek zijn naar jouw product of dienst. Bijvoorbeeld, als je monstera en sansevieria planten verkoopt, richt je dan niet enkel op de plantnamen maar ook op keywords zoals bijv. ‘luchtzuiverende planten’.

Voeg variaties van je keywords toe

Een variatie kan zowel een plaats zijn (als je een fysieke winkel hebt), een bijwoord, een bijvoeglijk naamwoord, etc. Bijvoorbeeld, ‘monstera kopen Antwerpen’; ‘goedkope witte monstera’, etc.

Hou rekening met onderstaande factoren:

  • Zoekvolume: hoeveel mensen zoeken er op een bepaald keyword?
  • Concurrentie: wat is de waarschijnlijkheid dat je (hoog) rankt voor een bepaald keyword?

Om te weten hoeveel zoekvolume en concurrentie er is op een bepaald keyword, kan je een tool als Ubersuggest gebruiken.

Niet alle trefwoorden zijn transactionele trefwoorden!

Trefwoorden kunnen ingedeeld worden in vier categorieën, ook wel de ‘User / search intent’ genoemd, namelijk:

  • Informatieve keywords: de gebruiker is enkel op zoek naar informatie
  • Lokale keywords: de gebruiker is op zoek naar iets in een specifieke locatie
  • Transactionele keywords: de gebruiker wilt een dienst of product kopen of gebruikmaken van een specifieke aanbieding.
  • Navigerende keywords: de gebruiker wilt verschillende producten of merken vergelijken

Als je planten verkoopt, hou er dan rekening mee dat je niet van elke pagina een verkooppagina maakt. Heb je bijvoorbeeld een pagina die gaat over de verzorging van monstera’s, schrijf dan op een informatieve toon. De mensen die namelijk op dat keyword zoeken (‘monstera’s verzorgen’) zijn waarschijnlijk niet op zoek om een monstera te kopen. Anderzijds zorg je er uiteraard best voor dat je landingspagina voor het keyword ‘monstera plant kopen Antwerpen’ een commerciële pagina is, met duidelijke CTA’s (Call-To-Actions).

Keyword Research Digital Spark

Extra tips voor een effectief zoekwoorden-onderzoek

Analyseer de keywords van je concurrenten

Kijk naar de websites van je concurrenten en probeer te achterhalen welke trefwoorden zij gebruiken om gevonden te worden. Dit kan je waardevolle inzichten geven in welke keywords relevant zijn voor jouw branche en welke kansen je nog kunt benutten.

Gebruik long-tail keywords

Long-tail keywords zijn langere, specifiekere trefwoorden die vaak minder concurrentie hebben en dus makkelijker zijn om hoog voor te ranken. Ze hebben weliswaar een lager zoekvolume, maar omdat ze specifieker zijn, is de kans groter dat mensen die hierop zoeken ook daadwerkelijk geïnteresseerd zijn in jouw product of dienst.

Optimaliseer je content voor je gekozen trefwoorden

Zodra je je trefwoorden hebt gekozen, is het belangrijk om je content hierop te optimaliseren. Zorg ervoor dat je trefwoorden op de juiste plaatsen in je tekst voorkomen, zoals in de titel, headers en meta-beschrijving. Maar let op: overdrijf niet met het gebruik van je trefwoorden, want dit kan averechts werken en je ranking juist schaden.

Monitor en evalueer je resultaten

Een zoekwoorden-onderzoek is geen eenmalige actie. Het is belangrijk om regelmatig de resultaten te evalueren en je strategie bij te sturen indien nodig. Maak gebruik van tools zoals Google Analytics om inzicht te krijgen in welke trefwoorden goed presteren en welke minder succesvol zijn. Aan de hand van deze informatie kan je jouw zoekwoorden-strategie verder optimaliseren.

Samen aan de slag met keyword research voor jouw website?

Wil je hulp bij het uitvoeren van een grondig zoekwoorden-onderzoek en het opzetten van een effectieve SEO-strategie? Boek dan een vrijblijvend gesprek in! We staan klaar om je te helpen bij het kiezen van de juiste trefwoorden en het optimaliseren van je website voor zoekmachines, zodat je beter gevonden wordt door je doelgroep.

Conclusie

Een zoekwoorden-onderzoek is cruciaal voor het vergroten van je online zichtbaarheid en het aantrekken van de juiste doelgroep. Door de juiste trefwoorden te kiezen, variaties toe te voegen, rekening te houden met zoekintentie, en je content te optimaliseren, kun je beter gevonden worden in zoekmachines. Vergeet niet om regelmatig je resultaten te evalueren en je strategie bij te sturen waar nodig. Met een effectieve zoekwoorden-strategie kun je jouw online aanwezigheid versterken en meer klanten aantrekken naar jouw bedrijf.

Published On: 27 maart 2023 / Categories: SEO Blog / Tags: , , /

Leave A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.