Wanneer je een website migreert (verhuist) naar een nieuwe domeinnaam, zijn 301 redirects van cruciaal belang. Het kan het verschil maken tussen een soepele overgang en een SEO-ramp. In deze blogpost gaan we dieper in op wat 301 redirects zijn, waarom ze belangrijk zijn en hoe je deze redirects op de juiste manier implementeert.

 

Wat zijn 301 Redirects?

301 redirects zijn een methode voor het doorverwijzen van een webpagina van de ene URL naar een andere permanente URL. Deze code vertelt zoekmachines en browsers dat de oorspronkelijke URL permanent is verhuisd naar de nieuwe locatie. Hierdoor worden gebruikers automatisch naar de nieuwe pagina geleid zonder dat ze het merken.

Waarom zijn 301 Redirects Belangrijk?

 1. Behoud van SEO-waarde: Een van de belangrijkste redenen om 301 redirects te gebruiken, is om de SEO-waarde van een pagina te behouden. Zoekmachines geven waarde aan backlinks en rangschikken pagina’s op basis van verschillende factoren. Door een 301 redirect te gebruiken, kun je de SEO-waarde van de oude pagina overdragen naar de nieuwe pagina.
 2. Verbeterde gebruikerservaring: 301 redirects zorgen voor een naadloze gebruikerservaring. Bezoekers die de oude URL bezoeken, worden automatisch naar de nieuwe URL geleid zonder onderbreking of foutmeldingen.
 3. Behoud van verkeer: Als je een website migreert of URL’s wijzigt, wil je het bestaande verkeer behouden. 301 redirects zorgen ervoor dat je geen verkeer verliest wanneer gebruikers oude links proberen te openen.

Hoe Implementeer je 301 Redirects Correct?

 1. Identificeer de oude en nieuwe URLs: Voordat je begint, moet je een lijst maken van de oude URLs die je wilt omleiden en de nieuwe bestemmingen.
 2. Kies de juiste methode: Gebruik altijd een 301-redirect voor permanente verplaatsingen. Vermijd het gebruik van 302 (tijdelijke) redirects, omdat deze niet dezelfde SEO-voordelen bieden.
 3. Update je serverconfiguratie: Als je een technische achtergrond hebt en toegang tot de server, kun je 301 redirects implementeren via de serverconfiguratie. Voor Apache-servers kun je bijvoorbeeld gebruikmaken van een .htaccess-bestand.
 4. Contentmanagementsystemen (CMS): Voor niet-technische gebruikers bieden CMS-platforms meestal ingebouwde tools om 301 redirects te creëren. Raadpleeg de documentatie van je CMS voor specifieke instructies. Voor WordPress kan je bijv. de Easy Redirect Manager plugin gebruiken.
 5. Test je redirects: Nadat je de redirects hebt geïmplementeerd, is het essentieel om ze te testen om ervoor te zorgen dat ze correct werken. Gebruik tools zoals Redirect Checker om de juiste doorverwijzingen te verifiëren.

 

301 Redirect Digital Spark

Bovenstaande afbeelding geeft weer dat de redirect (status 301) van de oude link naar de nieuwe link succesvol is (status 200)

Best Practices voor 301 Redirects

 • Gebruik altijd absolute URLs in je redirects. Vermijd relatieve URLs om verwarring te voorkomen.
  Waarbij een absolute URL het volledige pad weergeeft – bijv. https://digital-spark.be/seo-consultancy – geeft een relatieve URL enkel de directory weer: ‘/seo-consultancy‘.
 • Zorg ervoor dat de nieuwe pagina relevante inhoud heeft voor de oude pagina om de gebruikerservaring te verbeteren.
 • Houd een lijst bij van alle redirects die je hebt geïmplementeerd en monitor ze regelmatig. Een broken link checker kan hiervoor handig zijn.
 • Vermijd overmatig gebruik van redirects, omdat dit de laadtijd van een pagina kan beïnvloeden.

Conclusie

301 redirects zijn een cruciaal instrument bij het beheren van een website, vooral bij het verplaatsen van inhoud naar nieuwe URLs. Ze helpen niet alleen om SEO-waarde te behouden, maar zorgen ook voor een vloeiende gebruikerservaring en het behoud van verkeer. Door de juiste methoden en best practices te volgen, kun je ervoor zorgen dat je website soepel blijft draaien, zelfs tijdens grote veranderingen. Vergeet niet om regelmatig je redirects te controleren en te optimaliseren om ervoor te zorgen dat ze efficiënt werken. Met de juiste aanpak kunnen 301 redirects een waardevol hulpmiddel zijn voor het succes van je website.

Published On: 21 augustus 2023 / Categories: SEO Blog / Tags: , , , , /

Leave A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.