De eerste stap die we ondernemen om je website hoger in Google te krijgen is de zogenaamde 'on-site SEO' (ook wel on page SEO genoemd). Hierbij zorgen we dat je site zowel duidelijk is voor je bezoekers als voor zoekmachines als Google. Hoe duidelijker je website in de ogen van Google (en andere zoekmachines) is, hoe groter de kans dat de zoekmachine jouw site / pagina's hoger rankt.
1) Metadata: stukjes code die de zoekmachine vertellen waar desbetreffende pagina over gaat. De metadata zijn ook verantwoordelijk voor hoe je pagina's voorgesteld worden in de zoekresultaten. We gebruiken zowel de meta-title (titel van desbetreffende pagina) als de meta-description (de omschrijving van desbetreffende pagina).
2) Headers: zorgen ervoor dat de bezoekers de inhoud makkelijk kunnen begrijpen en vlot kunnen lezen. Het gebruik van headers is essentieel voor de gebruikerservaring. De belangrijkste (en grootste) header (H1) zou het primaire trefwoord moeten bevatten en zeggen waar de pagina-inhoud over gaat.
3) Keyword inclusion: het toevoegen van keywords op je pagina's helpt de zoekmachine om je website te associëren met de termen waarop mensen zoeken. Het gebruik van keywords, synoniemen van je keywords en long-tail keywords (zoekopdrachten in zinvorm waarin je keyword voorkomt) laat de zoekmachines weten dat je expert bent in je vakgebied. Ook helpt het toevoegen van keywords de zoekmachines om de context en relevantie van de inhoud te begrijpen, zodat deze hoger in de SERPs (zoekresultaten pagina) verschijnt.
4) Word count / length: als algemene regel geldt dat langere inhoud beter werkt om op te vallen. Met langere teksten kan je namelijk meer gerelateerde zinnen / onderwerpen opnemen. Het hangt echter ook af van de use case. Focus sowieso eerst op kwaliteit, zoekintentie en gebruiksvriendelijkheid.
5) Internal links: interne links geven SEO-waarde door van pagina naar pagina en stellen je in staat de SEO van je website te beïnvloeden. Dit door de belangrijkste pagina's en berichten meer linkwaarde te geven dan andere, minder waardevolle pagina's.
Ook belangrijk bij het gebruik van interne links is de zogenoemde anchor text. Dit is de tekst die gebruikt wordt in de link zelf (meer info voor de zoekmachines, dus de kans wordt groter dat Google je pagina's hoger plaatst in de SERPs).
6) Image SEO: afbeeldingen kunnen bestaande keywords SEO-gewijs ondersteunen via geoptimaliseerde bestandsnamen, alt-texts en door een kleine bestandsgrootte. Geoptimaliseerde afbeeldingen kunnen ook verkeer genereren via Google Afbeeldingen. Ook kunnen afbeeldingen backlinks genereren, zorg er dus voor dat je afbeeldingen op je eigen domein gehost worden!
⚠️Tegenwoordig kan Google de inhoud van afbeeldingen 'begrijpen', dus zorg ervoor dat je afbeeldingen relevant zijn.
Video's kunnen zeker helpen bij conversies en om de user experience te verbeteren. Het is nu echter nog geen grote factor als het gaat om zoekmachineoptimalisatie. Wel verschijnen Youtube video's in de SERPs (zoekresultaten pagina).