SEO Kennisbank
Categorieën

Het “.htaccess” bestand (hypertext access) is een configuratiebestand dat wordt gebruikt op Apache-webservers. Dit bestand bevat instructies en regels waarmee de server kan worden geconfigureerd om bepaald gedrag te vertonen. Enkele van de belangrijkste toepassingen van het .htaccess-bestand in SEO en websitebeheer zijn:

  • Omleidingen (Redirects): Met .htaccess kun je URL-omleidingen instellen, bijvoorbeeld van niet-werkende pagina’s naar relevante pagina’s. Dit is handig om “dode links” te voorkomen en de gebruikerservaring te verbeteren.
  • Beveiliging: Je kunt toegangscontroles instellen en mappen beveiligen met wachtwoorden om de beveiliging van je website te verbeteren.
  • Canonical URL’s: .htaccess kan worden gebruikt om canonical URL’s in te stellen om zoekmachines te helpen bij het identificeren van de voorkeurs-URL voor dubbele inhoud.
  • Compressie: Het is mogelijk om compressie van bestanden in te schakelen om de laadtijd van de website te verbeteren, wat gunstig is voor SEO.
  • Verwijderen van extensies: Je kunt .htaccess gebruiken om extensies van bestandsnamen te verwijderen, bijvoorbeeld van “example.php” naar “example”.

⚠️ Het .htaccess-bestand is een krachtig hulpmiddel, maar het moet met voorzichtigheid worden gebruikt, aangezien onjuiste configuraties problemen op je website kunnen veroorzaken. Het is belangrijk om te weten hoe je het bestand correct kunt bewerken en om back-ups te maken voordat je wijzigingen aanbrengt.