Lokale SEO2023-07-25T10:21:32+02:00

Lokale SEO onderverdeling:

Wat is lokale SEO?

Lokale optimalisatie is een vorm van online marketing dat ervoor zorgt dat winkels / bedrijven in lokale zoekresultaten weergegeven worden.

Local SEO / Lokale SEO

Lokale vindbaarheid dankzij lokale zoektermen

Lokale zoektermen zijn zoekwoorden of zinnen die specifiek zijn gericht op een bepaalde plaats. Ze worden vaak gebruikt om te zoeken naar informatie, producten of diensten die specifiek beschikbaar zijn in een bepaald gebied.

Bijvoorbeeld, als iemand in Antwerpen woont en op zoek is naar een restaurant in de buurt, kan hij of zij zoeken naar “restaurants in Antwerpen” of “beste restaurants in Antwerpen”. Dit zijn lokale zoekintenties omdat ze specifiek gericht zijn op restaurants in Antwerpen.

In het algemeen zijn lokale zoektermen nuttig omdat ze helpen om relevante informatie te vinden voor mensen die op zoek zijn naar dingen in hun directe omgeving. Ze zijn vooral nuttig voor bedrijven die lokale diensten of producten aanbieden, omdat ze kunnen helpen om de zichtbaarheid van hun bedrijf te vergroten bij mensen die op zoek zijn naar wat zij aanbieden in hun specifieke gebied.

⚠️ Zorg er zeker voor dat de website van jouw lokale onderneming perfect werkt op mobiele apparaten.

Google Business Profile

Het Google Business Profile (vroeger Google Mijn Bedrijf) kan je zien als een soort visitekaartje. Potentiële klanten kunnen in één ogenblik onder andere adres, openingstijden en prijsklasse zien. Ook komt je bedrijf in Google maps te staan. Klikken ze op een van de resultaten dan krijgen potentiële klanten een meer uitgebreid profiel te zien met onder andere telefoonnummer, website en reviews.

Relevantie is heel belangrijk om je lokale vindbaarheid te verbeteren. Het optimaliseren van het Business Profile van jouw bedrijf is daarom cruciaal om hoog te scoren in de lokale zoekresultaten.

⚠️ Ook voor niet-lokale bedrijven is het een goed idee om een zo uitgebreid mogelijk Business Profile te hebben.

Hoog scoren in lokale zoekresultaten met behulp van het Google Business Profile

Het doel is uiteraard – net zoals bij de gewone zoekopdrachten – om zo hoog mogelijk in de resultaten te verschijnen. Zoals je ziet op de afbeelding hierboven zijn er slechts vier resultaten die instant worden weergegeven (zonder op ‘View all’ te klikken). Idealiter verschijnt je bedrijf zowel bij de lokale als reguliere zoekresultaten.

Volgens Google voldoen deze resultaten het meeste aan de lokale zoekopdracht die de gebruiker heeft ingegeven. (In dit geval is het eerste resultaat een advertentie). De eerste vier (zichtbare) resultaten worden ook wel de ‘Local 4-Pack’ genoemd. In deze top vier verschijnen kan echt voor een boost in website-verkeer zorgen!

⚠️ Niemand kan je garanderen dat je website in de Local 4-Pack verschijnt, net als dat niemand je kan beloven om op de eerste plaats in de gewone zoekresultaten te belanden.

Hieronder vind je zeven punten om zo hoog mogelijk te scoren in de lokale resultaten:

 1. Wees consistent: wees consistent met de gegevens die op je website staan (bijv.: gebruik je op je website als bedrijfsnaam ‘Jansen & zoon’, schrijf dit dan op dezelfde manier op je Google Business Profile (dus niet ‘Jansen en zoon’!)
 2. Info: vul basis info in zoals de naam van je bedrijf, het adres en telefoonnummer
 3. Specifieke info: voeg bedrijfscategorieën en een duidelijke bedrijfsomschrijving toe
 4. Google Posts: post regelmatig – liefst wekelijks – een bericht. Deze berichten (Google Posts genoemd) verschijnen onderaan je listing en blijven live voor zeven dagen (al blijven ze wel op je profiel staan). Er is een verband tussen regelmatig nieuwe content plaatsen en betere zichtbaarheid in de zoekresultaten
 5. FAQ’s: veelgestelde vragen & antwoorden: kan zowel door bezoekers als het bedrijf zelf toegevoegd worden. Net zoals je bij reviews altijd zou moeten reageren (zowel op positieve als negatieve reviews) is het vanzelfsprekend dat antwoorden op elke vraag je ranking in de lokale zoekopdrachten alleen maar ten goede komt
 6. Afbeeldingen: plaats regelmatig afbeeldingen, hoe meer hoe beter! Google Business Profiles met afbeeldingen krijgen 42% meer clicks! Afbeeldingen kunnen zowel door gebruikers als het bedrijf zelf gepost worden. Probeer toch tenminste één keer per maand nieuwe afbeeldingen toe te voegen (coverfoto’s, logo,’s, interieur/exterieur foto’s, team foto’s etc.)
 7. Reviews: reviews worden door Google gezien als sterke signalen dat je een autoriteit bent in je vakgebied. Google reviews hebben een zeer grote impact op SEO, vraag daarom -indien mogelijk- aan elke klant of ze een review willen achterlaten!

Bedrijfsvermeldingen (Citations)

Bedrijfsvermeldingen of citations zijn vermeldingen in directory’s en op andere sites. Voornamelijk met basisgegevens als naam, (e-mail)adres & telefoonnummer. Je kan bedrijfsvermeldingen zien als ‘lokale’ backlinks; hoe meer, hoe beter. Zorg ervoor dat de NAP-informatie (Name, Address, Phone) consistent is op iedere vermelding!

Algemene SEO vs Lokale SEO

‘Algemene’ SEO (Search Engine Optimisation) kan helpen om jouw website hoger te laten ranken in de organische resultaten van zoekmachines, wat kan leiden tot meer bezoekers en meer zichtbaarheid voor je online bedrijf.

Lokale SEO is gericht op het verbeteren van de online zichtbaarheid van een bedrijf voor specifieke plaatsen. Dit kan bijvoorbeeld een stad, een regio of een land zijn.

Lokale SEO kan bijvoorbeeld helpen als je een fysieke winkel hebt die je wilt laten opvallen voor mensen in de buurt. Bij lokale SEO maken we naast het gebruik van de standaard SEO technieken ook gebruik van drie extra technieken om de lokale vindbaarheid van jouw onderneming te vergroten.

De vier pijlers van SEO:

On-page SEO: helpt onder andere zoekmachines te begrijpen waar je website over gaat en dus op welke trefwoorden het zou moeten scoren.

Technische SEO: zorgt er onder andere voor dat Google je website en (nieuwe) pagina’s goed kan vinden. Ook kan het voor een betere user-experience zorgen.

Off-site SEO: stimuleert de online zichtbaarheid, relevantie en betrouwbaarheid van je website door middel van het vergaren van kwalitatieve backlinks.

Lokale SEO: zorgt ervoor dat winkels/bedrijven in lokale zoekresultaten weergegeven worden.

Met deze vier pijlers gaan we aan de slag om jouw website zichtbaar te maken voor potentiële klanten! 🚀

Veelgestelde vragen (FAQ)

Wat is SEO en waarom is het belangrijk voor mijn bedrijf?2023-08-02T16:27:56+02:00

SEO staat voor Search Engine Optimization. Hiermee duiden we op het proces om beter vindbaar te worden in zoekmachines, zoals Google. Als SEO expert help ik bedrijven om hogere posities in Google te behalen door het gebruik van relevante zoekwoorden en andere technieken.

Hoe kan SEO zorgen voor meer leads voor mijn bedrijf?2023-07-18T18:05:28+02:00

Dankzij SEO kan een bedrijf meer leads genereren door een hogere positie in de zoekresultaten van Google te behalen. Als een website bijvoorbeeld op de eerste pagina van Google staat voor relevante zoektermen, is de kans groter dat mensen de website bezoeken en mogelijk zelfs contact opnemen voor meer informatie of om een product of dienst te kopen.

Wat zijn de voordelen van een externe SEO consultant?2023-07-18T18:03:05+02:00

Als externe consultant kan ik met een frisse blik naar je website kijken en onafhankelijk advies geven. Je kan bovendien geld en middelen besparen door SEO te outsourcen, omdat je dan niet hoeft te investeren in opleiding en training van medewerkers.

Hoe werkt SEO?2023-08-02T15:48:26+02:00
SEO kan je indelen in vier categorieën:
 1. On-page SEO: zorgt dat je site duidelijk is voor bezoekers en voor Google
 2. Technische SEO: zorgt ervoor dat Google je website kan vinden en voor een betere user experience
 3. Off-page SEO: zorgt voor een betere bekendheid, relevantie & betrouwbaarheid van je website
 4. Lokale SEO: zorgt voor een betere zichtbaarheid bij lokale zoekopdrachten
Het monitoren én verbeteren van bovenstaande categorieën geeft positieve signalen af aan zoekmachines zoals Google. Hierdoor scoor je hoger met je website dan concurrenten die niet – of minder – aan de SEO van hun website werken.
Hoe kan ik de CTR van mijn website verbeteren?2023-07-18T17:53:52+02:00

Om de Click-Through Rate (CTR) van je website te verbeteren, kun je optimaliseren voor aantrekkelijke meta beschrijvingen, relevante zoektermen, en het gebruik van duidelijke call-to-actions. Daarnaast kan het optimaliseren van de laadsnelheid van je website ook bijdragen aan een hogere CTR.

Hoeveel kost SEO?2023-07-18T18:01:12+02:00

Sommige bedrijven geven zonder problemen duizenden euro’s per maand aan SEO omdat ze weten dat ze deze investering in veelvoud terugverdienen. Natuurlijk heeft niet elk bedrijf zulke budgetten. Daarom beginnen onze SEO prijzen al vanaf € 100,- per uur ex. btw voor SEO Consultancy en vanaf € 499,- ex. btw voor een compleet SEO pakket.

Wat is on-page SEO?2023-07-18T18:00:17+02:00

On-page SEO verwijst naar de optimalisatie van verschillende factoren op je website om hoger te scoren in de zoekresultaten van Google. Dit omvat onder andere het optimaliseren van de meta beschrijving, zoektermen, paginatitel en technische aspecten van je website.

Wat is het belang van on-page SEO?2023-07-18T17:58:21+02:00

On-page SEO is belangrijk omdat het ervoor zorgt dat je website beter vindbaar is in de zoekresultaten van Google. Door je website te optimaliseren voor on-page SEO, verbeter je de ranking en zichtbaarheid van je website, wat kan leiden tot meer organisch verkeer.

Wat zijn enkele on-page SEO factoren?2023-07-18T17:59:46+02:00

Enkele on-page SEO factoren zijn onder andere de gebruikte zoektermen op je website, de meta beschrijving, de paginatitel, de technische SEO aspecten zoals laadsnelheid en het gebruik van interne en externe links.

Hoe kan ik mijn website optimaliseren voor on-page SEO?2023-07-18T17:58:46+02:00

Om je website te optimaliseren voor on-page SEO, moet je zorgen voor relevante content, de juiste zoektermen gebruiken, interne en externe links toevoegen, een goede meta beschrijving en paginatitel schrijven, en ervoor zorgen dat je website technisch geoptimaliseerd is.

Wat is het belang van relevante content bij on-page SEO?2023-07-18T17:53:24+02:00

Het hebben van relevante content is essentieel voor on-page SEO. Google geeft de voorkeur aan websites met waardevolle en relevante informatie die voldoet aan de zoekintentie van de gebruikers. Door relevante content te bieden, vergroot je de kansen om hoger te scoren in de zoekresultaten.

Wat zijn enkele belangrijke on-page SEO factoren waar ik op moet letten?2023-07-18T17:57:05+02:00

Enkele belangrijke on-page SEO factoren waar je op moet letten zijn het gebruik van relevante zoektermen, het schrijven van een overtuigende meta beschrijving en paginatitel, het optimaliseren van je content met synoniemen en gerelateerde termen, en het toevoegen van interne en externe links.

Wat is het verschil tussen on-page en off-page SEO?2023-07-18T17:59:16+02:00

On-page SEO betreft de optimalisatie van je website zelf, terwijl off-page SEO verwijst naar de externe factoren zoals het verkrijgen van externe links en online marketingactiviteiten om je website hoger te laten scoren in de zoekresultaten.

Moet ik rekening houden met off-page SEO factoren bij mijn on-page SEO optimalisatie?2023-07-18T17:57:38+02:00

Ja, het is belangrijk om rekening te houden met zowel on-page als off-page SEO factoren bij het optimaliseren van je website. Ze werken samen om je website hoger te laten scoren in de zoekresultaten en meer gericht verkeer naar je website te genereren.

Hoe kan ik het aantal woorden op een pagina optimaliseren voor SEO?2023-07-18T17:56:33+02:00

Het is raadzaam om voldoende woorden op een pagina te hebben, maar de focus moet liggen op het creëren van relevante en waardevolle content. Het aantal woorden op een pagina kan variëren, afhankelijk van het onderwerp, maar zorg ervoor dat de inhoud goed gestructureerd en informatief is.

Wat is mijn taak als SEO consultant?2023-07-18T18:02:08+02:00

Ik help bedrijven om de online zichtbaarheid en vindbaarheid van hun website of webshop te verbeteren. Dit kan door middel van het optimaliseren van de technische aspecten van de website, het schrijven van kwalitatieve content (On-site SEO) en het opzetten van een linkbuilding strategie (Off-site SEO).

Hoe kan een SEO-strategie ervoor zorgen dat je website beter gevonden wordt in zoekmachines?2023-07-18T18:02:36+02:00
Een SEO-strategie is een plan om websites beter gevonden te laten worden in zoekmachines. Dit kan door het gebruik van relevante zoektermen, het optimaliseren van de technische aspecten van de website en het opzetten van een linkbuilding campagne.
Door middel van een goede SEO-strategie kan een website hoger scoren in Google, wat kan leiden tot meer organische bezoekers en mogelijk zelfs tot meer klanten voor het bedrijf.